Giriş

Akşamları Meyve Yemek Zararlı mıdır?

meyve-yemek
Başlangıç olarak, bazı yanlış bilgilerimizi düzeltelim. Öncelikle daha çok zayıflama yöntemi gibi düşünülen diyet, sadece zayıflama anlamına gelmiyor. Diyet aslında sağlığımızı ve zindeliğimizi korumak için gerekli olan beslenme düzeni… Çoğu kişi, fazla kilolarından şikâyetçi olarak ideal kilolarına dönmek için özel beslenme programları uyguluyor ve bu programlara diyet diyor. Bu nedenle de diyet yapmak zayıflamak gibi algılanıyor. Oysa diyet, söylediğimiz gibi sağlıklı ve dengeli beslenme programı.
Bir diğer yanlış da ‘meyve ve sebze tüketmek faydalıdır’ düşüncesi. Evet, bu kısmen doğru bir bilgi ama bilinçsizce meyve tüketmek doğru değil. Çünkü meyveler çok şekerli gıdalar ve meyvedeki şeker (fruktoz) bebeklerde bile karaciğerin yağlanmasının başlıca nedenlerinden biridir. Mesela ara öğünde ceviz içi, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerle birlikte mevsiminde tüketilecek bir adet portakal veya iki adet mandalina, lifiyle yendiğinde vücut için sağlıklıdır. Ancak 2-3 portakal veya 4-5 mandalina sıkılıp suyu içildiğinde glisemik yükü arttığı ve liflerinden arındırılıdığı için hızla kana karışıp kan şekerini ve insülini aniden yükseltir. İki üç saat sonra da aniden düşmesine sebep olur, işte bu durum sağlıksızdır.
Örneğin yatmadan önce meyve yiyenlerdenseniz elma, kiraz, greyfurt, armut gibi meyvelerin glisemik indeksleri düşüktür. Ananas, karpuz, muz, kavun ise yüksek glisemik indeks ile kesinlikle yatmadan önce yenmemesi gereken meyvelerden. Aşağıdaki bazı meyvelerin glisemik indeks değerlerini bulabilirsiniz. Hedefiniz yatmadan önce kesinlikle glisemik indeks olarak 50′nin altında kalmak olmalı. Buna dikkat ederken tabi ki yediğiniz meyve miktarına da dikkat etmeniz gerek. Glisemik indeksi düşük olsa da 2 kilo elma yemenin lüzumu yoktur.
Adsız
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on VKShare on Tumblr0Digg this

Yorum Yaz

Doğrulama *