Giriş

Alkolün Sporcular Üzerindeki Etkileri

spor-ve-alkol
Alkol, bilindiği üzere karaciğerde hemen yağa dönüşen toksik bir maddedir. Alkol alımı sinirler üzerinde uyuşturucu etkisi yaptığından alınan miktara göre motivasyon bozukluğu yapar ve konstantrasyonu bozar. 1982 yılında Amerika Spor Hekimliği Koleji alkol üzerinde dört önemli tespit yapmıştır. Bunlar da daha sonradan yapılan araştırmalarla desteklenmiştir.
1) Alkol güç, kuvvet, hız, dengeyi azaltabilir.
2) Uzun süreli kullanımlarında karaciğer kalp ve beyin rahatsızlıkları yaratabilir.
3) Maksimum CO2 kapasitesini, kalp atım hızını, kalp atım hacmini, kas kan akımı solunumsal dinamikleri ve enerji metabolizmasını etkiler.
4) Alkolün kısa süreli etkisi reaksiyon zamanı, denge koordinasyonu, el ve göz koordinasyonu gibi özellikleri geciktirebilir veya bozabilir.
Bazı kişilerde alkolün enerji verdiği ve kişiyi uyardığı gibi yanlış ve saçma düşünceler vardır. Bu tamamen yanlıştır. Asla karbonhidrattan ya da proteinden aldığımız gibi bir enerjiye dönüşemezler. Alkol diüretik etkisi yüzünden sıvı kullanımına sebep olur. Alkol aldığımız sudan çok daha fazlasını atmak zorunda kalırız. Bunun sebeplerinden biri, alkolün mide çeperine zarar vermemesi için vücuttaki suyu mideye basması ve bu esnada harcanan enerjiyle atılan suyu karşılamasıyla su kaybına sebep olur. alkol-ve-spor
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on VKShare on Tumblr0Digg this

Etiketler:,

Yorum Yaz

Doğrulama *