Giriş

Vegan Diyeti Nedir?

vegan
1944 yılında Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından türetilen bir kelime olan vejeteryan kelimesi günümüzde hayvansal ürünleri tüketmeyi tercih etmeyenler için verilen bir isimdir. Birçok ünlü hayatlarını vegan beslenmeye göre şekillendirmiştir. Pamale Anderson, Bryan Adams, Tobet Maguire, Sertap Erener bunlardan bazılarıdır. Vegan diyeti yani diğer adı ile vejeteryan diyeti adından da belli olacağı gibi hayvansal ürünlerini tüketmemeyi ilke edinmiş bir diyet çeşididir. Diyet listelerinin birçoğunda bulunan ızgara türevi besinler ile beslenmenin ortadan kalktığı bu diyet beslenme alışkanlığınızı tamamen düzene sokmak için yapılan bir diyettir. Yeşillik ve yüksek proteinli gıdaların yer aldığı beslenme programında et ve et ürünlerinden elde edilemeyen proteinlerin kazanılması sağlanır. Peki, bu vegan diyeti zararlı mı?vegan Aslında tam tersine çok sağlıklı bir diyet olan vegan diyeti sadece planlama yapılmadan uygulandığında sizin için zararlı olabilecek durumlar ortaya çıkartabilir. Katı yağ ve kolesterol oranının düşmesini sağlayan vegan diyeti kalp krizi, obezite, tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskinide oldukça azaltır. Vegan diyeti yapacaklar nelere dikkat etmeli?
  • Özellikle büyüme çağındaki çocuklar için çok faydalı olan çinko en çok kabuklu deniz ürünlerinde bulunmaktadır.
  • Hayvansal ürünler tüketilmediğinden dolayı vücudumuz enerji ve amino asit ihtiyacını karşılayamayacaktır. Bu nedenle bol miktarda protein miktarı yüksek olan bitkisel ürünler tüketilmelidir.
  • Kırmızı et herkesin bildiği gibi en zengin demir kaynağıdır fakat bu diyette ete yer olmadığından dolayı demir eksikliğini ıspanak, fasulye ya da kurutulmuş meyvelerden sağlaya bilirsiniz.
  • Normal diyet yapmayan bir insanın yediklerine göre brokoli, ıspanak ya da soya fasulyesi gibi vegan diyeti ürünlerini tüketen biri vücudunun kalsiyum ihtiyacını çok daha kolay sağlayabilmektedir.
Örnek Vegan Diyeti Listesi Sabah Kahvaltısı: 1 dilim yağsız peynir, 5-6 adet zeytin, haşlanmış yumurta, yeşil çay, iki dilim kepek ekmeği, marul, semiz otu ve tereden oluşan bir salata. Ara Öğün: Mevsim salatası Öğlen: 1 kase yoğur, mevsim salatası ve lahana çorbası Akşam Yemeği: Taze Fasulye yemeği, yoğurt, mevsim salata ve az miktar pilav Gece: Yeşil çay tüketimi sizin için faydalı olacaktır.   Uyarı: Diyet listesi sadece örnek olarak verilmiştir. Uygulamadan önce mutlaka uzman bir diyetisyene başvurunuz.  
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on VKShare on Tumblr0Digg this

Etiketler:, , ,

Yorum Yaz

Doğrulama *