Giriş

Pilatesle Gelen Şifa

pilates-2
Pilatesi çoğumuz ilk olarak fitness-pilates olarak tanıdık: 1920’den 1950’ye kadar dansçılar için egzersiz formunda, fitness endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılamıştır. Son zamanlarda bilimsel toplulukların ilgisini çekmiş ve klinik (terapatik) pilates ile ayrı akış ile yaralanmaların önlenmesi ve tedavisi amaçlı rehabilite edici olarak kullanımı artmıştır. 1990’lı yılların başlarında fizyoterapistler tarafından özellikle Avustralya olmak üzere kliniklere rehabilite edici olarak kullanılmaya başlanarak fitness sektöründen sağlık sektörüne doğru geçiş yapmıştır.

Sağlıklı Yaşlanmak İçin Pilates

Hepimiz yaşamımızın bir döneminde iskelet ve kas sistemimizde oluşan sorunla ile uğraşıyoruz. Pilates omurgamızın daha sağlıklı olmasını sağlamakla birlikte vücudun daha doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazandırıyor. Pilates pek çok omurga hastalığı (bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz vb.), duruş bozuklukları ve buna bağlı ağrılar), osteoporoz, diz sakatlanmaları(menisküs, önçapraz bağ problemleri), ortopedik ameliyatlar sonrası, kuvvetlendirme, idrar kaçırma (inkontinans) sorunlarında kişiye özel programlanarak güvenli ve etkin bir tedavi amacı ile kullanılmaktadır ve çok fazla olumlu geri dönüş sağlamaktadır. Ağır egzersizin sakıncalı olduğu kalp rahatsızlıkları, osteoporoz ve romatizmalı hastalarda yine fiziksel kuvveti artırmak için uygun bir tedavi programıdır. Ancak bu konuda eğitim almış klinik bilgisi olan bir eğitmen tarafından yaptırılması gerektiği için bu konuda eğitimini almış bir fizyoterapist eşliğinde yaptırılması gerekir. pilates

Pilatesin Her Türlüsü Bilinçli ve Doğru Yapılmalıdır

Bu tedavi programı kişiye özeldir. Programlar, bu konuda pilates kursunu tamamlamış, egzersiz programını kişinin fiziksel rahatsızlığına uyarlaması açısından fizyoterapist eşliğinde uygulanmalıdır.Bu konuda çok az derecede eğitim almış yüzeysel bilgisi olan kişiler tarafından verilen ve uygulanan programların geri dönüşleri olumsuz yönde olabilir. Yanlış yapılması ve yanlış kişilerce yapılması ciddi zararlar verebilir. Örneğin bazı insanlar televizyonda izlediği kişiyle aynı fiziksel performansı gösterebileceğini düşünüp kendini zorlayarak sakatlanabiliyor.Kendimizi tanıyarak yapabileceğimiz programları uygulamamız gerekmektedir.İlk etapta vücudunuzun alışkın olmadığı hareketleri yapmak sağlık yerine daha çok hastalık kazandırabilir.

Kişi Pilatesin Kendisine Zararlı Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilir?

Hasta, kendisinde bu tip bir sporu yapmaya engel bir durumunun olup olmadığını ve kişinin özellikle dikkat etmesi gereken, bir rahatsızlığının olup olmadığını ortopedi uzmanına başvurarak öğrenmelidir. Ayrıca pilatesin kişinin tespit edilen rahatsızlığına göre, egzersiz programının kişiye özel fizyoterapisti tarafından programlanması gerekir.Tv’lerde görülen programları uygulamak olumsuz yönde etkiler gösterebilir.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on VKShare on Tumblr0Digg this

Etiketler:, ,

Yorum Yaz

Doğrulama *