
Hareketlerinizi kontrol eden içsel ve dışsal talimatlar olarak iki etken vardır. İçsel talimat olarak organlarınıza odaklanma ve hareketin nasıl yapılacağının söylenmesi düşünülebilir.
Deadlift antremanınız sırasında antrenörünüzün size “Sırtını ger” ya da “Dizlerini ileriye it” gibi talimatlar işitmişsinizdir. Bunların hepsi doğru olsa da kafanız karın kasları nasıl gerilecek, içimemi çekmem lazım veya nefesmi almalıyım gibi düşünceler ile karışabilir. İşte tam bu noktada dışsal talimatlar devreye girerek dikkatinizi vücudunuzun dışına toplar ve sonuca ulaşmanızı sağlar. Antrenörün “Halteri yamultacak gibi tut” dediğinde aslında halteri sıkı tut dediğini anlamamız tamamen dış talimatların devreye girmesi ile olur.
Dizler Daha İleriye
Dizlerini ileriye itmeniz ile kalça eklemlerinizdeki gerilim dengenizi arttırır ve daha dengeli destek merkezi ile daha yüksek ağırlıklar kaldırmanız kolaylaşacaktır. Buda kalça ve quadriseps gibi önemli has hareketlerini idmanlarınızda daha fazla yer almasını sağlar.
Halteri Sırtlan ve Bük
Halteri sırtınızda bükmeye çalışmak kanat kaslarınıza daha fazla yük bindirecek ve merkez bölgesindeki dengenizi arttıracaktır. Kısacası halteri sırtınızda hissedin.
Sırtınız Bir Yay Olsun
Fitness dilinde “Sırtını Ger” ifadesini duyduysanız bunun anlamı belinizde ufak bir kavis oluşturun demektir. Hareket boyunda göğsünüzü önde tutun ve ağırlık tamamen belinizdeki kaslara bindirin. Böylece ağırlık kaldırma esnasında yanlış yapılan hareketler sonucu oluşan disk şişmesi probleminden kendinizi korumuş olacaksınız.
Halter Tavana Değsin
Halteri sadece kaldırmayı amaçlamayın. Göğsünüzden alacağınız güç ile halteri tavana fırlatmayı hedefleyin. Bench press hareketini en etkili şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Halteri kaldırma hızınız daha fazla kuvvete giden yolun önünü açacaktır.
Etiketler:Fitness taktikleri, Güç kazanma, Vücut geliştirme püf noktaları